Пророщені насіння льону як правильно проростити і як вживати

Пророщений льон: як правильно проростити і вживати природні ліки

Пророщені зерна злакових культур – це джерело вітамінів і корисних речовин, тому так важливо додавати їх в свій раціон. Насіння льону широко відомі своїми цілющими властивостями: з них отримують масло, яке містить корисні жирні кислоти Омега-3 і вітаміни A, E, F, K. Крім того, насіння містить рослинну клітковину, яка при вживанні в їжу сприяє очищенню і посилення функції кишечника .

Пророщування лляних насіння дозволяє значно посилити користь для організму, яка виникає при вживанні їх в їжу. Цей продукт вимагає багато уваги при зберіганні, тому його не продають навіть в спеціалізованих магазинах здорового харчування.

При зануренні у воду насіння льону починає виділяти слиз, тому дуже важливо дотримувати правильну технологію пророщування. При виборі насіння зверніть увагу на те, щоб вони були сухими і легко відділялися один від одного.

Користь пророщеного насіння льону

Користь пророщеного льону

Цей повністю натуральний препарат може бути використаний з метою профілактики і лікування захворювань шлунково-кишкового тракту. Пророщене насіння льону рекомендують їсти і для загального оздоровлення організму. Дослідження показали, що це прекрасний засіб допомагає в наступних випадках:

  • для профілактики серцево-судинних захворювань,
  • сприяє лікуванню при алергії,
  • при артрозі і артриті,
  • при дисбактеріозі.

Цей продукт рекомендований для вагітних жінок: цей продукт допомагає впоратися з токсикозом, нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту, сприяють позбавленню від зайвої ваги. Однак перш ніж вживати їх в їжу, слід порадитися з лікарем, у якого ви спостерігаєтеся.

способи пророщування

Пророщені насіння льону, готові до вживання

Щоб швидко проростити насіння льону, ви можете скористатися одним з трьох способів. Найкраще пророщувати насіння невеликими порціями, щоб уникнути псування продукту. Приблизний обсяг однієї порції – 2 столових ложки.

відкритий спосіб

Для відкритого пророщування вам знадобляться плоске блюдо або піднос з невеликими бортиками. Для початку розподіляємо насіння по всій поверхні в один тонкий шар, після чого заливаємо їх водою на 3-4 мм. Так піднос повинен постояти до 12 годин, за цей час насіння вбирають воду і виділяють слиз. Щоб льон добре «дихав», необхідно ретельно промити його холодною водою і знову висипати на блюдо. Потім у міру випаровування додаємо невелику кількість води, і чекаємо до появи паростків. Як тільки корінці з’являться з шкірки, зерна потрібно промити і можна додавати в різні страви або їсти окремо від усього.

Спосіб з використанням тканини

Другий передбачає використання бавовняних підстилок. Відрізок вологопоглинаючі тканини мочім, добре відживають і складаємо в двоє, розподіливши по плоскому таці. Після цього беремо чисту незабарвлену тканину, по можливості лляну, і проробляємо ті ж маніпуляції, а потім розстеляємо на підносі. Сухі насіння розподіляємо по верхньому шару тканини, після чого накриваємо ще одним шаром лляної серветки і другою частиною вологопоглинаючі тканини. Потім кожні пару годин необхідно піднімати тканину, щоб насіння «дихали», а також періодично зволожувати тканину. Слідкуйте, щоб на підносі не було зайвої вологи. Проростки з’являться приблизно за 2 дні, для легкого відділення їх від тканини, потрібно її добре змочити.

комбінований спосіб

Комбінований спосіб поєднує інструкції першого і другого. Цей спосіб, мабуть, найзручніший, тому багато хто воліє саме його. Спочатку розподіляємо насіння на підносі і заливаємо їх водою, після 12-ти годинного очікування промиваємо їх чистою водою, щоб прибрати слиз. Потім складаємо серветки з тканини двох типів на піднос і на них розкладаємо насіння, після чого закриваємо за принципом, описаного в другому способі. Після цього залишається тільки раз в 6-8 годин додавати води і перевіряти, наскільки добре змочений льон. Після появи паростків, промиваємо все і їмо.

Як вживати в їжу пророщене насіння льону?

Як вживати льон

Вживати в їжу «ожилі» зерна льону рекомендують в будь-який час року, але особливо корисно додавати його в свій раціон взимку. Смак паростків нагадує зелений горошок або горіхи.

Приймають цей продукт по 1 чайній ложці вранці перед їжею (10-15 г), найкраще з’їсти насіння відразу ж після пророщування.

Враховуйте, що приймати насіння льону в кількості більше 50 г на добу може бути небезпечним: це призводить до отруєння продуктами білкового розпаду, що тягне за собою порушення в роботі шлунково-кишкового тракту.

Зберігання пророщених насіння

Найчастіше пророщування відбувається нерівномірно, тому якщо основна частина насіння проросла, можна прибирати їх в зручний контейнер і ставити в холодильник. Процес пророщування від цього не зупиниться.

У холодильнику насіння може зберігатися до 5-ти днів, після чого його можна вживати в їжу. При цьому проростки щодня промивають і тримають насіння у вологому стані. Для дезінфекції можна використовувати слабкий розчин марганцівки.

Щоб збільшити термін зберігання, насіння додають в мед: перемішують в зручній ємності, дотримуючись пропорцію 1: 4. У такому вигляді «законсервований» продукт зберігають в холодильнику близько місяця.

Пророщування насіння льону до зелених паростків

Пророщування льону до зелених паростків

Насіння льону пророщують і з метою отримання зелених паростків. Тут технологія майже не відрізняється від пророщування зерна пшениці. Ящики для пророщування можна встановити в кімнаті або на балконі. Як ящиків можуть служити підноси або спеціальні контейнери з землею.

Землю краще взяти перемішану з торфом. Грунт укладають невисоким шаром на піднос, а потім висівають насіння. Після чого ящик нещільно накривають кришкою або плівкою, щоб створити високу вологість і при цьому забезпечити доступ повітря.

Після підростання паростків, контейнер звільняють від закриває плівки або кришки і встановлюють в добре освітлене місце. Паростки зрізають під корінь, коли вони досягають 10-12 см висоти.

Паростки льону використовують, як і будь-яку іншу зелень: як інгредієнт салатів, гамбургерів або бутербродів. Їх можна також додавати в зелені коктейлі або вичавлювати сік.