Ряжанка в домашніх умовах

ряжанка приготування

  • Вилити молоко в жароміцний посуд.
  • Закип’ятити на вогні і дати покипіти 2-3 хвилини.
  • Поставити в духовку і томити при 150 градусах 2-3 години без кришки.

Чим довше нудиться молоко, тим більше воно набуває красивого кремово-бежевий колір і має насичений смак і запах топленого молока, але при цьому воно випаровується і молока, а відповідно і самої ряжанки, буде менше. Оптимальний варіант, коли випарується 1/3 молока, тобто з 3 літрів залишиться 2 літри топленого молока. При 150 С це займе приблизно 2,5 години.
На поверхні утворюється красива засмажити скоринка. Раджу в процесі томління цю корочку не видаляти. Вона не дозволяє молоку так сильно випаровуватися. Якщо не любите молочну корочку, то після томління молока її можна викинути, але я не викидаю, на мій смак це найсмачніше що є в домашній ряжанка.

  • Після закінчення часу або, коли вас задовольнить вид і кількість топленого молока вимикаємо духовку і даємо молоку охолонути прямо в духовці до 40 градусів (приємно-тепле).

  • Якщо не збираєтеся викидати корочку, то акуратно перекладіть її на плоску тарілку.
  • Відберіть 200 мл. топленого молока, додайте до нього 3-4 ложки сметани, перемішайте і поверніть назад. Знову все перемішайте. Думка чим більше сметани, тим густіше буде ряжанка не вірно. Густота ряжанки залежить від температури і часу дозрівання (закисання).
  • Розлийте по банках. Я беру півлітрові баночки. Як варіант можна взяти склянки.
  • Зверху розкладіть шматочки відкладеної раніше молочної кірочки.
  • Накрийте кришками і укутайте пледом. Залиште на 7-9 годин для закисання.

Головне не перетримати, поглядайте. Приблизно через 7 годин дістаньте баночку, якщо під нахилом молоко міцно тримається до стінки банки – значить згусток утворився хороший і пора ряжанку переносити в холод, інакше вона може перекиснути. Через пару годин в холодному місці ряжанка стає насиченою і шалений смачною.

Смачного!
Звичайно ж ряжанка буде смачніше якщо використовувати домашнє молоко і сметану. Однак якщо взяти магазинне молоко і сметану ряжанка теж виходить відмінною. Можете переконатися, подивившись ВІДЕО рецепт приготування такої домашньої ряжанки:

Рецепт домашньої ряжанки

  • Молоко – 3 літри
  • Сметана – 3-4 ст. ложки