Що додають в чай, які смакові добавки бувають

Чай – корисний напій, його шанують в усіх країнах світу. Справжні цінителі вважають чай цілісним напоєм, в ньому стільки ароматів і смакових відтінків, що немає потреби щось додавати в нього. Але люди в усьому світі думають по-іншому. Вони намагаються «поліпшити» смак чаю, прикрасити його. Що ж додають в чай? У всіх на цей рахунок існує своя думка. Деякі не можуть уявити собі чай без цукру, деякі без лимона, а хтось п’є чай тільки з прянощами або ягодами.

Чай з цукром

Приблизно 32% людей вважають за краще пити чай з цукром. Так прийнято подекуди на Близькому Сході і в Європі. І якщо невелика кількість цукру (1-2 ч. Ложки) на великий кухоль напою зможе зробити смак настою трохи виразніше, то 4 або 5 ложок не тільки заглушить весь аромат і смак, але і знищить вітамін B1, що міститься в чаї.

Ставлення вчених до солодкого чаю неоднозначне. Вони вважають, що чорний чай корисніший пити без цукру. Дослідження показують, що в цьому випадку знижується ризик виникнення онкологічних захворювань. А корисні властивості зеленого чаю цукор в стані посилити. У такому вигляді катехіни краще засвоюються організмом.

Чай з лимоном

Що можна додати в чай, крім цукру? Лимон додають в чай ??майже чверть всіх любителів чаювань. Кажуть, що пити чай з лимоном і цукром стали в кінці 19 століття, придумали це в Росії. Ця традиція прижилася, зараз чай з різними видами цитрусових можна зустріти в Ірані, Індії, Туреччині, Єгипті. Це пояснюється просто: лимонний напій чудово втамовує спрагу, що дуже важливо для жарких країн. Лимон в змозі врятувати смак самого неякісного чаю.

Чи корисно це? Про користь говорити не приходиться, адже кладуть кружок лимона в гарячий напій, повністю руйнуючи вітамін C, яким багатий цитрусовий плід. Залишається тільки тонкий аромат і кислинка, яка додає тільки смаку, але не користі.

Чай з молоком

Близько 16% людей п’ють чай з молоком, хоча можливо таких людей більше. В Англії в індійський чай обов’язково додають молоко, правила приготування напою передається з покоління в покоління. У чашку наливається не менше чверті обсягу молока, а потім тільки додають чай. Цукор в такий напій не кладуть.

Багато хто вважає, що чай з додаванням молока корисний, він має сечогінну властивість, очищує нирки, допомагає вивести з організму зайву вологу, позитивно впливає на лактацію. Рекомендують його при інфекційних захворюваннях, отруєннях. Зелений чай очищає організм, допомагає схуднути, якщо в нього додати молоко. Деякі вчені вважають, що молоко згубно позначається на антиоксидантні властивості чаю. Як бачимо, суперечки про чайному напої з молоком ще ведуться, дослідження тривають.

Чай з медом

Мед додають в чай ??майже 11% чаеманов. Всі ми знаємо, наскільки корисний мед. Але при додаванні його в гарячий напій руйнується фермент діастаза, мед повністю втрачає свої властивості. А при нагріванні вище 60 ° С медова фруктоза окислюється, продукти окислення згубно впливають на травну систему, викликаючи злоякісні новоутворення. Мед перетворюється на канцероген при нагріванні, це варто пам’ятати всім любителям цієї солодощі. Краще пити чай вприкуску з медом, або додати його в уже остиглий чай.

Чай з дарами природи

Варто віддати належне трав’яним чаїв.

  • Найчастіше, в чай ??додають мелісу і м’яту. Трави дуже ароматні, вони нормалізують тиск, мають заспокійливу дію, допомагають впоратися з нудотою, заспокоїти тяжкість в шлунку. Чай з м’ятою можна пити при будь-якому дискомфорті в шлунку. Ментол, що міститься в м’яті, охолоджує в літню спеку.
  • Ромашка – не менше популярне лікарська рослина, яке може бути додано в напій. Такий чай очистить організм, посилить потовиділення, нормалізує роботу кишечника. Позитивно позначається прийом ромашки на стані шкіри і волосся. Надмірне вживання ромашкового чаю негативно впливає на працездатність і вміння концентруватися.
  • Листя і квіти троянди допомагають доповнити смакові відчуття. В троянді міститься вітамін P, корисний для судин і серця. Такий чай допоможе знизити алергічну реакцію, підвищити витривалість, зміцнити судини.
  • Липа – класична трав’яна добавка. Вона славиться своїми бактерицидними і протизапальними властивостями. Надає чаю приємний медовий відтінок.
  • Малина, чорниця, смородина, вишня – ягоди, які надають чаю особливого смаку, створюють літній настрій. Всі вони володіють корисними властивостями, містять вітаміни.

Чай зі спеціями

Що додати в чай ??ще? Деякі люблять прянощі, тому готують чай з гвоздикою, кардамоном, імбиром, чорним перцем. Так п’ють чай на Сході, в Індії. Але спеції мають дуже сильний аромат і присмак, вбиваючи природний, природний чайний смак.