Що можна їсти при харчовому отруєнні, заборонені продукти

Харчове отруєння – досить часте явище. З кожним траплялося з’їсти несвіжий продукт або погано промиті фрукти і овочі, які викликають слабкість, блювоту і болі в шлунку. Дуже важливо знати, що можна їсти при харчовому отруєнні, а яких страв слід уникати, щоб не погіршити становище.

Симптоми харчового отруєння

Перша симптоматика отруєння проявляється вже через 2-6 годин після того, як потерпілий з’їв «небезпечний» продукт:

  • стрімко зростає температура тіла (може піднятися до 39С);
  • з’являються ознаки лихоманки;
  • нудота переходить в блювоту;
  • сухість у роті (в деяких випадках білий і шорсткий язик);
  • різкі болі в області шлунка і кишечника;
  • рідкий стілець;
  • сильне здуття живота;
  • рясне виділення поту.

Людина може втратити свідомість, в рідкісних випадках трапляються судоми в кінцівках. Можливе виникнення головного болю. Блювотні позиви тривають навіть тоді, коли шлунок вже порожній. Хворого рве жовчю і шлунковим соком.

Якщо отруєння початковій стадії, впоратися з ним можна самостійно. Для цього підійдуть аптечні засоби і щадний режим. Часто побутові отруєння переноситься «на ногах» (на роботі або в поїздці). Але якщо людині дуже погано, мучать сильні болі і постійна блювота, потрібно терміново звертатися в лікарню.

Як вести себе при звичайному отруєнні

Отже, легке отруєння можна пережити без втручання лікарів. Необхідно лише дотримуватися певних приписи:

1) Постільний режим. Ніяких активних і різких рухів. Бажано прийняти зручну позу (наприклад на животі або боком, підібравши під себе ноги) і «перечікувати» перші години після отруєння, коли організм природним шляхом виводить токсини з організму.

2) Намагайтеся пити якомога більше. Рідина допоможе вивести продукти розпаду і шкідливі речовини, а також захистить від можливого внаслідок діареї зневоднення.

3) Якщо є така можливість, зробіть промивання шлунка марганцовая розчином (колір розчину повинен бути прозорим з рожевим відтінком).

4) Вживайте натуральні абсорбуючі засоби, які виведуть отруту з організму (активоване вугілля і тагансорбент).

5) Пийте кефір щоб відновити мікрофлору шлунка і кишечника.

6) Через два-три години після очищення шлунку обов’язково перекусіть (бульйон або рідкі кисломолочні продукти). Це відновить роботу шлунка і допоможе побороти стан слабкості.

Якщо є можливість почати лікування при прояві перших ознак інтоксикації, заваріть звіробій з м’ятою. Цей відвар необхідно пити невеликими порціями кожні 15 хвилин. Вчасно вжиті заходи допоможуть полегшити перебіг хвороби.

Не поспішайте з прийомом ліків від діареї. Організм повинен очиститися природним способом. Якщо цього не відбудеться, отрута почне всмоктуватися в стінки шлунка і кишечника, що спричинить за собою важку форму інтоксикації.

Клізми при отруєнні теж можуть допомогти вивести токсини, але краще зробити промивання шлунка.

Харчування після харчового отруєння

Після харчового отруєння хворому доведеться дотримуватися дуже строгу дієту. На два-три дні виключається вживання важких, жирних продуктів і твердої їжі в цілому. Найкраще зупинитися на бульйонах і лікувальних відварах, які шлунок зможе легко переробити.

Також на кілька днів доведеться урізати в раціоні всілякі спеції, відмовитися від солоного, гострого, кислого і солодкого. Допускається тільки пісна їжа.

Через добу після отруєння можна ввести в раціон пюре з овочів і добре розварені каші (гречка і рис). Якщо хворий відчуває себе добре і їсть з апетитом, спробуйте включити в меню сухарі в невеликій кількості.

Продукти, які повинні бути включені в раціон під час реабілітаційного періоду:

  • пюре з відварених овочів;
  • м’ясо приготоване на пару (рубані або у вигляді фаршу);
  • риба на пару (у вигляді фаршу);
  • рисова і гречана каші без спецій і поджарок;
  • сухарі;
  • розсипчасте печиво (не солодкі і без добавок);
  • овочі пройшли теплову обробку (на пару або водяній бані);
  • чиста питна вода;
  • зелений чай і лікувальні відвари;
  • фрукти запечені в духовці (яблука і груші);
  • кисломолочні рідкі продукти або біфідобактерії;
  • суфле і легкі запіканки;
  • несолодкий кисіль.

Основні правила прийому їжі

Є маленькими, дрібними порціями по 4-6 разів на день. Орієнтуватися на стан організму під час прийому їжі. Не варто їсти зайвого, якщо організм пручається. Навіть дві ложки каші, з’їдені «із завзяттям» будуть сприяти одужанню.

Що можна їсти при харчовому отруєнні

У період гострого отруєння (добу з прояву перших симптомів) категорично не рекомендується їсти. Це може спровокувати викид шлункової кислоти, яка в свою чергу зашкодить і без того роздратовану поверхню шлунка. Та й навряд чи організм в стані повного виснаження зможе засвоїти будь-яку їжу. Як підсумок, в період харчового отруєння протипоказані абсолютно всі продукти.

Їсти можна починати з другого дня хвороби. Але далеко не всі продукти придатні для вживання. А про м’ясо і зовсім доведеться забути на тиждень.

Заборонені продукти при отруєнні

  • смажене, копчене, варене м’ясо;
  • ковбасні вироби (особливо копченості);
  • солодкі борошняні та кондитерські вироби;
  • газовані напої і соки;
  • кава;
  • алкогольні напої;
  • їжа з великим вмістом консервантів;
  • мариновані овочі;
  • консервовані продукти;

Продукти, про користь яких ходять неправдиві чутки:

1) Молоко. Вважається, що молоко виводить з організму токсини. Це виправдано в тих ситуаціях, коли отруєння викликане важкими металами. В інших випадках лактоза, що міститься в молоці, тільки погіршить ситуацію. А жирне молоко спровокує нові напади блювоти.

2) Йогурт. Користь магазинного йогурту вельми сумнівна. У ньому міститься безліч добавок, консервантів і барвників. Хімічні домішки спровокують подразнення стінок стравоходу.

3 яйця. Незважаючи на те, що яйця часто радять їсти для нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту, цей продукт відноситься до важко засвоюваним. Включати в раціон яєчні, омлети і запіканки можна лише через тиждень після отруєння.

4) Мед. Обволікаючі властивості меду не допомагають, а шкодять пошкодженим стінок шлунка. До того ж компоненти меду провокують процеси бродіння.

5) Фрукти. У сирому вигляді вживання будь-яких фруктів протипоказане (вони, як і мед, провокують бродіння в системі шлунково-кишкового тракту). А фруктова кислота буде роз’їдати пошкоджену поверхню стравоходу і шлунка.

6) Компот. У першу добу після отруєння хворому категорично не можна вживати компоти. Кисле середовище шлунка вступить в конфлікт з кислотою, яка міститься в ягідному відварі. Це може стати передумовою до розвитку гастриту. Наявність великої кількості цукру також позначиться на стані хворого не кращим чином.

У групі ризику знаходяться продукти з категорії «fast food», які продають на вулиці. Гарячі хот-доги, сендвічі та бургери часто готуються в антисанітарних умовах з дешевого, неякісного сировини. За статистикою близько 30% отруєнь трапляються в результаті вживання продуктів швидкого харчування.

Що можна пити при отруєнні

Пиття – найважливіша частина лікування при отруєнні. Вживайте якомога більше мінералки (негазованої). Вона очистить організм і допоможе відновити мінерально-сольовий баланс, який в результаті діареї і блювоти буде порушений.

Пийте воду кожну годину (по півсклянки маленькими ковтками). Можна заповнювати баланс рідини за допомогою розчину Регідрону. Він нормалізує вміст електролітів в крові і запобігає вимивання калію.

Лікарі рекомендують вживати лікарські відвари, які допоможуть заспокоїти шлунок і відновлять роботу шлунково-кишкового тракту:

  • овочеві відвари містять цілий комплекс вітамінів і допомагають відновити сили;
  • відвар кропу м’яко обволікає шлунок, заспокоюючи його;
  • зелений чай виводить токсини і розслабляє нервову систему;
  • рисова вода (крохмальна вода) обволікає шлунок і виступає в якості поживного компонента;

Через добу після отруєння можна пити відвар шипшини, соки зі свіжих овочів, міцний чай.

профілактика отруєння

Головна причина отруєння – зневажливе ставлення до правил гігієни.

1) Ретельно мийте руки перед їжею. Навіть якщо вам здається, що вони чисті, непомітні погляду мікроби і збудники хвороб знаходяться на шкірі і «чекають своєї години».

2) Мийте фрукти і овочі перед вживанням. Особливо це стосується тих, хто бере продукти з рук, в наметах і на ринку. Ви ж не знаєте напевно, хто міг чіпати симпатичне яблуко або помідор на прилавку, а вже про рівень порядності інших покупців ви точно не маєте уявлення.

3) Уважно перевіряйте термін придатності продуктів. Близько 45% отруєнь відбувається через прострочених продуктів.

4) Не зберігайте відкриті консерви в холодильнику довше 3ех днів. По можливості краще перекладіть вміст заводський металевої упаковки в скляну банку. Це знизить ризик псування продукту.

5) Стейки з кров’ю і коктейль з додаванням сирих яєць це дуже смачно. Але сирі продукти можуть стати каталізатором отруєння. Піддавайте м’ясо тепловій обробці перш ніж подавати на стіл. Суші ж краще замовляти з солоною або в’яленою рибою, а не з сирої як в класичному меню

Як лікувати харчове отруєння – відео: