Сік Калини: Рецепти Склад Властивості Користь Лікування Показання.

Калина являє собою чагарник, гіллясте, висотою як дерево до 4 метрів з сімейства Жимолостнов. У роді налічується близько 200 видів. У флорі нашої країни популярні 8 видів. Цвіте калина на початку літа білими, іноді рожевими квітами, зібраними в зонтикоподібних або щитковидні суцвіття, а восени після опадання листя, на гілках калини яскраво виділяються грона червоних соковитих ягід. Калина широко відома і в Росії, де їй присвячено і віршів і пісень і творів фольклору, часто чути вислів (калина червона).

Калина з давніх часів цінується як цінне лікувальна рослина, незважаючи на гіркий смак ягід. Імовірно про лікувальні властивості калини знали з давніх часів і використовували їх. А вперше згадувалося про калину, в документах тисячі річної давності. Лікарі застосовували ягоди калини, як відмінний засіб для підтримки серцевої діяльності, посилення імунітету, використовували як прекрасний сечогінний і в’яжучий засіб

До допомоги калини зверталися для зупинки кровотеч, і для погано гояться ран, для цього застосовували ягоди і кору рослини, попередньо дрібно подрібнювали, і накладали на рани.

Склад і властивості калини.

В наші дні вчені підтвердили дані про лікувальні властивості калини, і виявили, що в калині всі частини є корисними. Можна використовувати колір калини, ягоди, молоді гілочки, кору, і кісточки з ягід.

За складом корисних речовин калина відрізняється від багатьох рослин. У корі калини міститися біоактивні речовини: сапоніни, жовто-червона смола, дубильні речовини, філлохинон – вони впливають на посилення згортання крові, тому і рани швидко затягуються, речовина глікозид вібурнін розширює цілющі властивості калини. Глікозид надає судинозвужувальну вплив, знеболює, пригнічує різні інфекції, тонізує матку і зупиняє кровотечі, внутрішні і зовнішні. Тому кору калини рекомендують як засіб від маткових кровотеч. Помічено, що дія вібурнін посилюється у більш гіркою кори, але теплова обробка руйнує цю речовину.

Навіть в калинову смолі знаходиться, багато корисних органічних кислот: пальмітинової, церотіновой, лінолевої, капронової, валеріанова, оцтової і мурашиної.

В калинових ягодах виявлено 30 відсотків інвертного цукру. У промисловості такий цукор виробляють, поєднуючи глюкозу і фруктозу. Такий цукор робить сильний зволожуючу дію, його широко застосовують у виробництві косметики.

З насіння калини, виходить 20 відсотків жирних олій. У калиновому соку зміст пектину, дозволяє соку переходити в желеобразное стан. У ягодах калини і соку, знаходяться Р – активні сполуки (біофлавоноїди) у кількості до 500 мг. Калина багата на такі вітаміни: А, Е, Р, С, каротин, а вміст вітаміну С в калині побільше, ніж в цитрусових. Є необхідні мінерали: Магній, фосфор, калій, кальцій, залізо, ванадій, марганець, мідь, йод, стронцій.

Калина зустрічається по всій території Росії: біля річок, озер, в лісах, уздовж доріг, у ярах, де скупчується вода. Калину використовують для озеленення в містах як декоративну рослину.

Лікування та Показання калини

Калину і калиновий сік застосовують для багатьох хвороб, вона корисна як для систем органів, так і різним органам окремо: для мозкової діяльності, серцю, нервової і травної системи, легким, судинах, шкірі і репродуктивної системи.

Калина має особливість знімати спазм судин, знижувати підвищений артеріальний тиск, відновлювати биття пульсу, посилювати жовчогінну та сечогінну дію, все це благотворно впливає на серцевий м’яз.

Калина перешкоджає виникненню атеросклерозу, володіючи здатністю зменшувати рівень холестерину в крові, надаючи, таким чином, профілактичний вплив

Сік калини зменшує виникнення онкологічних і алергічних проявів.

При сильних застудах з високою температурою, ще з давніх-давен лікували теплим калиновим чаєм і липовим медом. Для вирішення проблем, шлунково-кишкового тракту, застосовували ягоди калини, а при виразці, геморої, колітах, бронхітах – допомагав сік калини. Калиновий морс добре підвищує кислотність шлунка, а також усуває гіпертонію і висипання на шкірі.

Роблять сік з листя калини, додаючи в нього рідкий мед, це особливо корисно для позбавлення від вугрової висипки і фурункульозу. Це прекрасний засіб для зміцнення імунітету.

Щоб швидше перемогти шкірні висипання і алергію, готують ванни, додаючи заварені окропом, калинові гілочки, в воду для ванни.

Народні Рецепти з соком калини

Лікувальні властивості калини реально допомагають при лікуванні важких гінекологічних недуг, особливо в народній медицині.

Настій кори калини використовують при наступних гінекологічний хворобах: фіброміомі, аменореї, болісних менструаціях. Для цього кору калини подрібнити, помістити в літрову банку 1 стакан, залити 500 мл міцної самогонки або спирту, настояти 7 днів в темному місці. Пити перед їжею 3 рази в день, по 1 чайної ложки на 50 мл води.

Піддається лікуванню кіста яєчника, якщо регулярно приймати сік калини навпіл з квітковим медом. Результат буде позитивним при тривалому прийомі. Схема прийому розрахована на місяць. У перший тиждень приймаємо сік з медом по чверті чайної ложки, вранці натщесерце, другий тиждень порцію збільшуємо до третини чайної ложки, вранці, з третього тижня по цілій чайній ложці, вранці і ввечері, а четвертий тиждень приймати по 1 столовій ложці, 2 рази на день. Наступний місяць перерву. На третій місяць приймати засіб, навпаки, на зменшення. Починати з 1 столової ложки вранці і ввечері, перед їжею, далі по 1 чайній ложці ранок вечір, потім по третій частині ложки вранці і доходимо до чверті ложечки на четвертий тиждень.

Такий же рецепт допоможе при недоброякісних пухлинах. Приймати засіб необхідно до 4 разів на день, по 50 г відразу. Таким же дією володіє і настій цвіту калини, для цього беруть 1 столову ложку квіток і заварюють склянкою окропу, дають настоятися 30 хвилин. Приймають такий настій натщесерце, за 15 хвилин перед прийомом їжі, тричі на день, причому свіжоприготований настій кожен раз.

Якщо початкова стадія раку молочної грудей, прикладають на пухлину компреси з ягід калини попередньо розім’ятих.

Настій кори калини показаний при загрозі зриву вагітності і болях під час виношування, беруть 4 г подрібненої кори, заварюють як чай, крутим окропом, настоюють хвилин 20, потім зливають настій і п’ють маленькими ковтками протягом дня, поки не мине загроза.

При виразці шлунка і 12-палої кишки, колітах і гастритах, підвищеному тиску і атеросклерозі, спазмах судин або простудних станах може допомогти настоянка ягід калини. Для отримання настойки беремо 1 столову ложку ягід, і залити склянкою крутого окропу, укутавши, настояти 4 години, злити настій і приймати 3 рази на день по 100 мл.

Для позбавлення від кашлю і бронхіальної астми ягоди калини попередньо розтерти, і залити злегка підігрітим медом. Рецепт: 40 г ягід на 200 мл меду, настояти 2 години і по 1 столовій ложці пити після їжі 4 рази на день.

Ягоди калини виявляють помітне сечогінний і потогінну дію, вони добре усувають набряклість, спровоковану хворими нирками і серцем. Також ягоди калини допоможуть при захворюванні печінки, ГРЗ та грип.

Для поліпшення роботи кишечника, для усунення запору, можна приготувати напій, схожий на каву. Потрібно взяти калинові кісточки, висушити їх і змолоти в кавомолці.

Кісточки калини можна застосувати для лікування нирковокам’яної і жовчнокам’яної хвороби. Для цього досить ковтати по 1 кісточці до 15 разів на день, і так до тих пір, поки з нирок або жовчного міхура не почнуть виходити пісок, або каменя якого роздрібнилися в пісок, причому це можливо, коли камені не стали більше 1 см.

У косметиці можна використовувати властивість соку калини, освітлювати шкіру обличчя і видаляти веснянки, лікувати акне (вугровий висип) Приготування маски, сік калини змішати зі сметаною 1: 1, після чого нанести маску на обличчя на 20 хвилин, вмиватися холодною водою.

Протипоказання для лікування

Незважаючи на дивовижні цілющі властивості калини, є захворювання, при яких вона не підходить. При підвищеній згортання крові, при гіпотонії її не варто приймати тривало, при гастриті з підвищеною кислотністю вона погіршить стан хворого.

Також не варто застосовувати калину при хворих нирках, подагрі, сечокам’яній хворобі, особливо для внутрішнього вживання. Калинове варення можна їсти до чаю, в невеликих кількостях і не часто, щоб тривалий вживання не зашкодило, особливо обережно вживати калину жінкам в положенні.

приготування калини

Калина має неприємну гіркоту, під час приготування для позбавлення від цього недоліку досить перетерти калину з медом або цукром навпіл. Або перед приготуванням калину попередньо заморозити, що зменшить гірчинку. Для отримання соку з калини, ягоду звільнити від усього зайвого і промити холодною водою, підсушити і обережно віджати сік. Оболонки калинових ягід теж гірчать, тому не потрібно сильно віджимати сік. Кількість отриманого соку змішати з такою ж кількістю цукру або меду, розфасовують по банках, і без стерилізації ставимо в прохолодному місці, на зберігання. Після тривалого зберігання гіркоту може зовсім зникнути.

Інший метод приготування, це калина у власному соку, для цього промиті ягоди насипати в банки, заповнивши банки трохи менше половини, а зверху досипати цукор. Банки не закочувати, а прикрити кришками нещільно протягом 6 місяців, тільки потім вона годиться для вживання.

Калина в кулінарії

Калина прекрасний засіб для профілактики і лікування, і її часто застосовують для приготування різних страв.

На основі калини готують компоти, киселі, морси, цукерки, пастилу, мармелад, начинку для пирогів і ін. Найбільш часто готують пиріг Калинник, для його начинки ягоди калини розпарюють і додають мед або цукор. Такий пиріг готували здавна, і сьогодні він складе конкуренцію красивим тістечком, напханий хімічними добавками.

Приготування мармеладу з калинових ягід. Будинки легко приготувати його, так як сік калини добре желирующих. Ягоди калини обдати окропом, розім’яти і протерти через сито, повністю видаливши від кісточок і оболонки. До отриманої м’якоті додати цукру стільки ж, можна і більше, отриману суміш уварюють до загусання, в духовці.

Після, отриману масу вилити в неглибокий посуд, накриту промасленим папером. Після охолодження мармелад затверділий порізати на кубики і посипати цукровою пудрою. Такий мармелад навіть можна зберігати в прохолодному місці, як варення.