Сік хвої лікує всі хвороби. Користь. Склад.

Що спільного між соком хвої і Колимою, місцем, де з 1932 року розташовувалися північних таборів системи ГУЛАГ СРСР? Це здасться вам дивним, але саме сік і відвар хвої був в тих невеселих місцях основних лікарських і профілактичним засобом від «усіх хвороб». Один очевидець тих подій, що випробував на собі нелюдські північні умови перебування в, схожих на концтабору, виправно-трудових колоніях згадує: «Я не міг зізнатися, що хворий, тому що уріжуть хлібний пай. А лікувати все одно будуть настоєм або соком хвої, адже тут одні ліки від усіх хвороб – це хвоя ».

Як видно з розповідей, як лікувально-профілактичний засіб у народній медицині сік хвої використовується давним-давно. І тільки зараз завдяки інтернету і телебаченню стали доступними знання, які можуть поліпшити якість нашого життя, роблячи нас більш здоровими і витривалими. Він настільки корисний, що становить конкуренцію будь-якому морсу.

Особливості складу соку хвої.

Для виготовлення хвойних соків і настоянок використовуються листкоподібні органи різних голонасінних дерев, наприклад, ялини, сосни, туї, ялиці, кипариса і ялівцю. Але для вживання всередину застосовують, як правило, сік із хвої сосни і ялини, а також сік їх молодих нирок. Так як саме в них міститься максимальна кількість незамінних амінокислот, вітамінів, смолистих речовин, ефірних масел і макро-, мікроелементів. Також сік цих хвойних порід дерев багатий цінними біологічними компонентами, такими як хлорофіл (1,5 г на 100 г соку), фітонциди, фітогормони, антигельмінтні і бактеріостатичні речовини.

У соку ялинової, соснової і кедрової хвої знаходяться каротин (провітамін А) в кількості 140-320 мг на один кг, і вітаміни групи В: вітаміну В6 ~ 1,1-2 мг, вітаміну Вс ~ 7-8 мг, вітаміну В3 ~ 16-28 мг, вітаміну В2 ~ 5-7 мг і В1 ~ 8-19 мг. Крім того, в достатку такі вітаміни як вітамін Р ~ від 900 до 3810 мг на кілограм соку, вітамін К ~ 12-20 мг, вітамін РР ~ 29-140 мг і вітамін Н ~ 0,06-0,15 мг. Переважають в тому числі вітамін С (аскорбінова кислота) в середньому 300 мг% і токоферол (жиророзчинний вітамін Е) близько 350 мг на один кг продукту. Також в складі є такі макро – і мікроелементи: кобальт, мідь, залізо, алюміній і марганець.

У чому користь соку хвої?

Хвойний сік з сосни і ялини має противірусну, потогінну і антисептичну дію. Широко відомі також відхаркувальні, знеболюючі та жовчогінні властивості відвару і соку з хвої. Вітамінні препарати з хвої сприяють омолодженню організму, зміцненню імунної системи і мають загальнозміцнюючу дію.

Найціннішими за своїм складом вважаються соснові молоді бруньки і пагони, довжина яких не перевищує 3-4 см. Їх необхідно збирати ранньою весною, поки не почалося інтенсивне зростання хвої. Однак в кінці літа, восени і навіть взимку, кількість деяких вітамінів в хвої збільшується в два рази, тому для соку хвойні листкоподібні органи збирають саме в кінці року.

Хвороби, з якими справляється сік хвої.

Так, наприклад, для профілактики і лікування вірусних і простудних захворювань, цінними в соку хвої вважаються вітамін С, якого в осінньо-зимової хвої міститься до 600 мг%, в той час як влітку ця цифра знижується до 300-250 мг% на кг, а також фітонциди, здатні знищувати шкідливі віруси і бактерії. Особливо багатий фітонцидами сік з кедрової хвої, соснової і ялинової хвої.

Сік хвої містить вітаміни С, Е і К, залізо і незамінні амінокислоти, що надає йому здатність очищати стінки судин від холестеринових бляшок, підвищувати еластичність судин, поліпшувати якісний склад крові, завдяки прискоренню кисневого обміну в клітинах. Ці властивості хвойного соку використовуються для лікування захворювань серцево-судинної і нервової системи людини, а також для нормалізації артеріального тиску при гіпертонії. Ще можете дізнатися, які соки сприяють очищенню крові крім соку хвої.

Масло хвойних голок від ялини і сосни містить фітогормони і фітонциди, які мають болезаспокійливу і протизапальну властивості, яким рекомендується розтирати хворих, які страждають на ревматизм і подагрою. А в поєднанні з горілкою (тобто класична настоянка хвої), має здатність стимулювати кровообіг. Це актуально використовувати для лежачих хворих або травмованих спортсменів, при ударах, розтягненнях і м’язових болях.

Сік ялинової хвої активно застосовують в народній медицині як сечогінний засіб, для лікування і профілактики інфекцій сечостатевої системи: циститів і уретритів, завдяки своїм антимікробним і протизапальним властивостям.

Сік з хвої сибірської ялиці має в своєму складі максимальну кількість ефірних масел, смол, дубильних речовин, фітонцидів і вітамінів С і Е. Всі вони покликані піклуватися про здоров’я порожнини рота, яснах, горлі, а також сік цієї ялиці і кедра використовують проти цинги, хвороби, спричиненої в основному нестачею вітамінів С, А і Е. і вже не секрет ні для кого, що сік хвої містить в п’ять разів більше вітаміну С, ніж в лимонах – це воістину рекордна цифра! Його можна навіть пити як сік при підвищеній кислотності.

Однак найефективнішим властивістю соку з молодих пагонів хвойних порід дерев, є його відхаркувальну дію, яке актуально при лікуванні хронічних бронхітів і бронхіальної астми.

Сік і відвар хвої ефективно використовують для хвойних ванн та інгаляцій. Вони дуже позитивно позначаються на здоров’я всього організму в цілому. Особливо благотворно хвойні ванни впливають на стан здоров’я при радикуліті, захворюваннях суглобів, дихальної системи та шкіри, при нервових розладах, неспокої і перевтомі, а також доброчинні при надмірній вазі. Ванни з соком або відваром хвої необхідно приймати на ніч, протягом 25-30 хвилин.

Приготування хвойного соку досить просто: віджати хвою через електричну соковижималку. Для більш приємних смакових відчуттів радиться розводити сік хвої з яблучним або іншим прийнятним для вас соком, або з настоями лікарських трав (ромашкою, чебрецем, м’ятою, вереском, звіробоєм і т.д.), що буде посилювати терапевтичну дію хвої. Вихід готового продукту – 405 мл соку з 500 грам сухої речовини.

А щоб виробництво соку було безвідходним, макуха рекомендується використовувати для приготування кошти для очищення кишечника і поліпшення метаболічних процесів. Макуха для цих цілей можна висушити або заморозити.

Багато виробників зубних паст, мила, лосьйонів і парфумерії, використовують цілющі властивості хвої в своїй продукції. Також ефірні масла і смоли застосовуються в фармакології, для виготовлення мазей, настоянок і протигельмінтних препаратів; і в ароматерапії, для лікування дихальних шляхів і нервової системи.

Отже, вживаючи цей непоказний напій (сік хвої), можна попередити масу захворювань. Наскільки краще хвороба запобігти, ніж її лікувати. Тим більше що сік з хвої ялини і сосни, є досить доступним природним еліксиром життя і довголіття.

Ось і персиковий сік теж корисний, але він тільки по сезону на відміну від вічнозелених.

Copyright: СВІТЛА К.