Спеції для чаю: корисні властивості прянощів

Будь-яку кухню світу важко уявити без всіляких спецій. У кожної з них власний аромат, смак, унікальні властивості. Колись, багато століть назад, спеції цінувалися дорожче, ніж золото. Заради них створювалися нові торгові шляхи. Про статус людини судили по тому, скільки прянощів застосовувалося в меню його будинку.

Смак будь-яких страв змінюється з додаванням спецій. Можуть використовуватися приправи і для приготування чаю. Особливо популярний чай зі спеціями на Сході. Прянощі допомагають надати йому неповторний тонкий аромат і дивовижний смак. Вони ж наділяють чай незрівнянної користю, зміцнюючи імунну систему, блокуючи запальні процеси, прискорюючи обмін речовин. Корисний такий напій в холодну пору року, оскільки багато прянощі для чаю зігрівають і бадьорять.

Популярні прянощі для чаю

Найчастіше для приготування чаю використовуються:

  • кориця,
  • імбир,
  • кардамон,
  • м’ята,
  • аніс,
  • запашний перець,
  • гвоздика,
  • мускатний горіх,
  • бадьян,
  • ваніль.

Корисні властивості спецій для чаю

Гострі і пекучі спеції є природними антибіотиками. Деякі прянощі здатні контролювати рівень цукру в крові, інші розщеплюють жири і покращують обмін речовин. Так, аніс і бадьян, що володіють специфічним ароматом, покращують стан кишечника, позбавляють від закрепів. Ваніль перешкоджає виникненню хвороб Паркінсона й Альцгеймера, призупиняє ріст злоякісних клітин, уповільнює процеси старіння.

Тим, хто страждає від цукрового діабету, варто звернути увагу на корицю. Вона регулює рівень глюкози в крові. Корисна спеція бажаючим схуднути, оскільки знижує тягу до солодкого. Кардамон покращує апетит, допомагає впоратися з головним болем, кашлем. Гвоздика рекомендується для лікування стоматологічних проблем, допомагає при зубному болю, поганому запаху з рота. Вона рекомендується при жіночих захворюваннях, нормалізує травлення.

Мускатний горіх підтримує імунітет, зміцнює захисні сили організму, виробляє тонізуючий ефект. Регулярне вживання дозволяє продовжити молодість. Перець є природним антисептиком, ефірні масла, які в ньому містяться, можна назвати природним антисептиком.

Рецепти приготування чаю зі спеціями

Існує багато різних рецептів заварювання чаю з додаванням прянощів. З ними можна експериментувати, постійно створюючи нові смаки. Додавати спеції для чаю варто при заварюванні чорного і зеленого чаю.

анісовий чай

1 чайна ложка насіння анісу заливається 0,5 літра окропу. Суміш настоюється 10 хвилин. Зелений або чорний чай заварюється традиційним способом окремо. Потім 0,5 літра чаю змішується з настоєм анісу. Напій виходить з солодкуватим смаком і яскравим ароматом. Вечірній прийом поліпшить сон. Допомагає чай при запамороченнях і нудоті.

Чай з корицею

Класичний рецепт. У заварювальному чайнику заварюється чорний чай і подрібнений в ступці шматочок кориці. Для заварки використовується вода не вище 90 градусів.

Чай з молоком і корицею для схуднення. Чай заварюється традиційним способом, чайна заварка наливається в кухоль на половину обсягу, решту обсягу заповнюється молоком. Додається 1/3 частина чайної ложки меленої кориці, ретельно розмішати. Такий чай можна пити в будь-який час доби.

Чай в термосі. Можна використовувати термос для настоювання подрібненої кориці. Після цього настій кориці додається в заварений чай. Напій виходить з яскравим ароматом і насиченим смаком. Рекомендується пити його з сухофруктами і медом.

Імбирний чай

Імбир є найпопулярнішою пряністю для приготування чаю. За класичним способом імбир необхідно відварити. Для цього корінь після очищення нарізається тонкими скибочками і заливається окропом. На вогні відвар тримається близько десяти хвилин. Можна додати дрібку чорного перцю. Цей чай корисний при застуді.

Імбирний напій з лимоном. Ложка натертого імбиру додається в чашку окропу, настоюється 20 хвилин. Підсолодити напій допоможе мед, а скибочку лимона додасть аромат.

Чай з імбиром і м’ятою. 1 чайну ложку подрібненого імбиру, гілочки м’яти або меліси заливаються окропом. Після настоювання можна пити його з медом.

Чай з кардамоном

Цей чай з прянощами – улюблений напій жителів Сходу. Для приготування 8 коробочок кардамону кладуть в ємність з 1,2 л води, яка доводиться до кипіння. Потім потрібно прокип’ятити напій хвилин десять. Засипати кілька чайних ложок чорного чаю, цедру апельсина і знову закип’ятити. Чайний напій потрібно настояти протягом п’яти хвилин. Пити з цукром, молоком. Чай знімає втому, допомагає розслабитися.

Чай з мускатним горіхом

У заварювальному чайнику заварюється 1 ч. Л. чорного чаю, 1/4 ч. л. кориці, 1/3 ч. л. мускатного горіха. Після настоювання протягом 10 хвилин виходить 0, 5 літра напою, що бадьорить. Він покращує працездатність. Прекрасний афродизіак.

чай Масала

Масала – індійський чай з прянощами. Щоб його приготувати, використовується відразу кілька видів прянощів: імбир, кардамон, гвоздика, кориця, перець. Є багато способів приготування чаю Масала. Найпоширеніший: в молоко додається цукор і чорний чай, суміш доводиться до кипіння. Корінь імбиру розтирається з іншими прянощами. Потім все змішується і настоюється 15 хвилин. Після проціджування можна насолоджуватися чудовим смаком чаю.

Протипоказання спецій для чаю

При відсутності захворювань можна застосовувати не більше 5 г спецій. Застосування прянощів варто обмежити, якщо є проблеми зі шлунком, сечостатевої системою. У великих дозах мускатний горіх і кориця можуть викликати судоми, сонливість можлива при передозуванні гвоздики.