Сухофрукти користь і шкода

Сушені фрукти отримали назву сухофрукти. Вони здатні зберігати максимальну кількість корисних властивостей свіжих фруктів. Так людина навчилася заповнювати запаси вітамінів протягом всього року. Але є певні правила прийому сухофруктів – через високу концентрированности, їх використання повинно бути помірним, а самі плоди потрібно трохи розмочувати до вживання.

Як бути з компотом із сухофруктів, користь він дає чи шкода? Якщо сухофрукти просто залити окропом і настояти суміш під кришкою – вийде джерело вітамінів, адже фрукти віддадуть воді свої корисні властивості. А якщо при цьому додати цукор, то фрукти втратять корисні властивості. Якщо вам хочеться підсолодити компот, то додайте в нього трохи меду. Компот, що піддається варінні на вогні, повністю усуває з сухофруктів корисні речовини.

На що здатні сухофрукти

Сухофрукти можуть нести користь і шкоду для організму. Їх рекомендовано вживати людям, що страждають захворюваннями кишечника, серцево-судинної системи, хворим на анемію, а також тим, хто має схильність до утворення тромбів.

Сухі фрукти є відмінним сечогінним, протизапальним і проносним засобом. Ось лише деякі корисні властивості окремих фруктів в сушеному вигляді:

      • чорнослив і родзинки допомагають лікувати захворювання шлунка, а також активно підвищують гемоглобін;

      • з яблук і груш в сушеному вигляді роблять компот, що допомагає лікувати печінку, нирки, розлади шлунка, а також гастрит;

      • сухий інжир покращує роботу щитовидної залози;

      • ананас в сушеному вигляді бореться із зайвими кілограмами;

      • абрикоси або курага сприяють боротьбі з анемією і позитивно впливають на гостроту зору.

Найкраще, звичайно ж, вживати фрукти, висушені самостійно. При промислової сушінні виробники піддають фрукти обробці хімічними препаратами.

Сухі фрукти обов’язково потрібно мити гарячою водою, розминаючи їх при цьому руками, після обполіскуйте прохолодною водою. Щоб промиті сухофрукти гранично знезаразити, потрібно трохи витримати їх в кислому молоці. Пам’ятайте, що потрібно максимально зменшити зовнішню забрудненість і поверхневі зберігають речовини, якщо не мити куплені сухофрукти, то крім користі, від них можна отримати і шкоду.

Чи можу сухофрукти бути шкідливими?

Можуть, і ця шкода полягає в присутності в продукті хімікатів, які неможливо повністю вимити. Для довгого зберігання виробники обробляють сухофрукти сірчистим газом, а також можуть обкурювати їх сіркою. В основному цього виду обробки піддається родзинки і курага. Для збереження товарного вигляду і захисту висушуваних плодів від шкідників, виробники обробляють їх діоксидом сірки (E220). Даний газ подразнює слизову оболонку людської системи травлення.

Потрібно з особливою обережністю використовувати сухофрукти худне людям, і людям, що дотримують пост. Варто пам’ятати, що сухофрукти можуть заподіяти і користь, і шкоду при схудненні.

Сухофрукти з яблук

Сушені яблука, мабуть, найпоширеніший вид сухофруктів. Вони відрізняються приємним смаком, а організм людини може отримати від них масу корисних елементів. До того ж, яблука в сушеному вигляді можуть бути використані в якості чайної добавки, добавки до каші, з них можна зробити компот або ж вживати в їжу, як самостійну страву. Найцінніші яблучні сухофрукти в холодну пору року, коли свіжі яблука втрачають свої початкові поживні функції.

Однак не варто забувати, що сухофрукти з яблук можуть нести не тільки користь, але і шкоду.

Користь цього продукту може бути наступною:

      • постійне вживання сушених яблук в їжу забезпечує організм людини енергією, в зв’язку з чим, вони відмінно підходять спортсменам і мандрівникам;

      • нормалізація роботи кишечника;

      • зниження ризику утворення тромбофлебіту;

      • зниження тиску;

      • в літньому віці позитивно позначається на пам’яті і знижує ризик розвитку недоумства;

      • нормалізує процеси кровообігу і роботи серця;

      • знижується ризик розвитку онкологічних хвороб;

      • поліпшення роботи нервової системи та мозкової активності;

      • зміцнення імунітету і захист організму від інфекційних захворювань;

      • нормалізує режим харчування за рахунок зниження надлишкових перекусів на ходу;

      • благотворно позначається на стані волосся, шкірних покривів і нігтів.

Шкода від сушених яблук може бути наступним:

      • при надмірному їх вживанні може спостерігатися здуття живота з утворенням кольок;

      • надмірне споживання загрожує набором зайвої ваги;

      • акуратно вживати плоди, в яких є кісточки, вони негативно впливають на шлунок (не можна з’їдати більше 5 кісточок яблук на добу);

      • високий вміст цукру і кислот у сушених яблуках негативно позначається на стані зубної емалі, і щоб уникнути її руйнування, після їжі, потрібно полоскати рот.

Чим гарний чорнослив?

Якщо ви вирішили використовувати в їжу сухофрукти, то вам потрібно знати, що чорнослив також несе як користь, так і шкоду.

Він корисний тим, що містить пектинові речовини, цукор, кислоти органічного типу і рослинну клітковину. У ньому також зазначено великий вміст вітамінів РР, С, В1 і В2. Крім цього чорнослив багатий фосфором, магнієм, залізом, натрієм і калієм, славиться своєю унікальною здатністю знижувати зростання шкідливих мікроорганізмів (кишкової палички і сальмонели). Чорнослив відмінно справляється з запорами і в цілому вважається корисним для кишечника при чищенні організму.

Деякі знайшли чорносливу незвичайне застосування – збереження свіжості м’яса. Його додають в різні страви, в тому числі і в випічку.

Шкідливий продукт тільки тоді, коли в його вживанні відсутня міра у людей, які страждають ожирінням і цукровим діабетом. Матері, які годують дітей грудьми, не повинні їсти чорнослив, адже він може привести до розладу шлунку у малюка.

Груша в висушеному вигляді

Сухофрукти з груш не менше корисні, але можуть бути і шкідливі. Груші в сушеному вигляді, здебільшого, застосовні в народній медицині. Їх задіюють у вигляді сечогінного, відхаркувальний, понижуючого жар, дезинфікуючого і закріплює кошти. В цілому, і свіжа груша має аналогічні властивості.

У сухофруктах груші повністю відсутня цукровий сироп. Їм властива насолода від природи. Користь такого продукту полягає в тому, що він виводить з організму токсини і шкідливі сполуки металів. А шкода, знову ж таки, заснований на зловживанні продукту. Багато сухофруктів – це завжди важке навантаження на організм. Варто уникати поєднання вживання сушених груш і молока, так як подібний дует стає проносним засобом.

сушене манго

Манго в сушеному вигляді поки не дуже популярний в Росії, але сухофрукти манго теж можуть нести і користь, і шкоду.

Користь манго така:

      • постійне вживання продукту нормалізує роботу травної системи;

      • поліпшуються обмінні функції організму;

      • харчові волокна, що містяться в сушеному манго у великих кількостях, допомагають виводити з організму шкідливі сполуки;

      • позитивно позначається на роботі серця і всієї системи кровообігу;

      • нормалізує сон;

      • благотворно позначається на працездатності слуху, нервової системи і зорової функції.

Однак не варто забувати, що в сухому вигляді це дуже калорійний продукт, який може нашкодити організму.

Ізюм та його властивості

Сухофрукти з родзинок, також бувають і корисні, і шкідливі. Ізюм корисний для людини тим, що допомагає справлятися з розладом нервової системи і лікувати серцеві захворювання. Його активно використовують при лікуванні хвороб нирок, печінки, шлунка, а також при профілактиці анемії. Ізюм відмінно позначається на здоров’я порожнини рота (зубів і ясен), а також лікує запалення горла. Його застосовують при бронхіті, сильному кашлі і хворобах органів дихальної системи.

Шкода родзинок полягає у великій концентрації цукру в продукті. У свіжому винограді цукру в вісім разів менше, ніж в сушеному вигляді. Він протипоказаний людям, що страждають діабетом, ожирінням, виразкою шлунка, а також сердечникам.

Що потрібно знати про сушеному інжир?

Сухофрукти з інжиру несуть свою особливу користь і шкоду для людини. Його користь незаперечна, і полягає в наступному. Інжир примножує вироблену тілом енергію, здатний позитивно позначатися на настрої людини, його розумової діяльності і загальної працездатності.

У сухому інжир міститься рекордна кількість клітковини, корисної для організму людини. Невелике число з’їденого інжиру дає відчуття ситості. Він добре впливає на роботу шлунка. Цей продукт багатий вітамінами і мікроелементами, корисний для людей, які страждають запорами,

Інжир абсолютно не підходить для дієти через свою високу калорійність. Крім того, він сильно проносить!

Чи корисна курага?

Сухофрукти з кураги також корисні, але можуть бути і шкідливі. Курага робиться з абрикоса. Цей продукт славиться великою кількістю мінеральних речовин, пектинів і органічних кислот. Курага виводить з тіла з’єднання шкідливих металів, а також радіонукліди. Вона позитивно позначається на роботі серцево-судинної системи, зміцнює зір і зберігає його гостроту. Допомагає в лікуванні цукрового діабету, щитовидної залози і ниркових хвороб.

Якщо ви вживаєте антибіотики, то введіть в раціон харчування курагу, вона знизить їх негативний вплив на організм.

Курага протипоказана тим, хто страждає від низького тиску і періодичними розладами шлунка. Через високу поживністю її не варто їсти у великих кількостях.