Сушарка для овочів і фруктів, як вибрати кращі моделі?

Сушка овочів і фруктів – найпростіший і надійний спосіб заготівлі продуктів про запас, який дозволяє максимально зберегти в них всі вітаміни і корисні речовини. Природна сушка на свіжому повітрі досить клопітка заняття, так як займає багато часу, місця і залежить від примх погоди.

До того ж продукти піддаються забрудненню і нападу комах. Сушарка для овочів і фруктів – саме той кухонний помічник, який значно полегшує процес висушування продуктів, економить час і не займає багато місця в будинку. Як працює пристрій і як правильно вибрати сушилку для овочів і фруктів?

Як влаштована електросушарка: принцип роботи

Сучасний ринок пропонує велику різноманітність електросушарок для побутового використання різноманітних моделей і цінового діапазону. Пристрої для сушіння продуктів бувають двох типів: інфрачервоні і з конвективним типом нагріву, розрізняються розміром, конструкцією, потужністю і наявністю різних додаткових опцій. Але принцип роботи у них приблизно один, незалежно від характеристики моделі.

Типи електросушарок:

  1. Інфрачервоні. Сушка продуктів здійснюється під дією інфрачервоних променів, глибоко проникають всередину продукту. Даний спосіб висушування дозволяє максимально зберегти в них всі корисні властивості.
  2. Конвективні. Процес дегидрации відбувається завдяки циркуляції теплого повітря. Варто відзначити, що при такому методі сушки відбувається зміна зовнішнього вигляду і їх смакових якостей сировини, а також невеликий відсоток втрати вітамінів.

Зовні побутовий електроприлад являє собою металевий або пластиковий корпус, на якому розташовуються піддони для розміщення харчових продуктів. Кількість ємностей залежить від моделі, кожен піддон розрахований на сушку близько 1 кг свіжих овочів або фруктів. Корпус оснащений нагрівальним елементом, в деяких моделях доповнюється вентилятором. Закривається сушарка для овочів кришкою з прозорого матеріалу, що має спеціальні прорізи для циркуляції теплого повітря.

Процес сушки продуктів в електросушарці досить простий і не вимагає великих витрат часу. Необхідно вийняти піддони і розкласти на них нарізані скибочками фрукти, овочі або гриби, потім лотки встановлюються на колишнє місце сушильної камери, і пристрій включається в роботу.

Сушка продуктів відбувається за рахунок циркуляції гарячого повітря в піддоні і заснований на процесі дегидрации, тобто зневоднення.

У деяких моделях електросушарок передбачені додаткові функції, як таймер і режим температури, який виставляється для сушки конкретних продуктів. Під час висушування овочів і фруктів все вітаміни, мікроелементи та корисні речовини зберігаються.

Сушарки для овочів і фруктів: переваги

Економія часу і простору в приміщенні

Виробники пропонують споживачам компактні і ергономічні моделі, які не займають великого обсягу простору. Після використання приладу, його можна заховати в кухонну шафу, де він не займе багато місця. Купуючи для будинку сушилку для овочів, ви робите відмінне придбання, яке дозволить вам більше проводити часу з сім’єю. Досить завантажити продукти для сушіння в піддони, включити прилад і займатися своїми справами.

Можливість заготовки великого обсягу продуктів

Підібравши модель з великою кількістю літаків-піддонів, ви зможете заготовити на зиму необмежену кількість корисних сухофруктів і овочів.

Не рекомендується одночасно сушити продукти, що володіють сильним ароматом, наприклад, гриби і фрукти. У процесі роботи вони наситяться ароматами один одного і втратять свої смакові якості.

Простота в експлуатації і догляді

Принцип роботи пристрою нескладний і не потребує особливих знань. Після роботи пластикові піддони і кришка сушарки легко вимивається, їх також можна завантажувати в посудомийну машину.

доступність

Кожен покупець може підібрати для себе модель з необхідними йому функціями. Виробники пропонують як найпростіші бюджетні моделі, так і сучасні девайси з широким функціоналом, наявністю додаткових опцій. Незалежно від вартості моделі, сушарки для овочів відмінно виконують свою задачу.

Критерії вибору побутової електросушарки

Вибираючи електроприлад для домашнього користування, легко розгубитися у великій різноманітності моделей вітчизняних та імпортних виробників, представлених в магазинах побутової техніки. Перед тим як зробити вибір моделі, рекомендуємо ознайомитися з основними критеріями вибору кухонного приладу, які допоможуть вам визначитися з вибором.

Місткість і обсяг обробки сировини

Кожна модель приладу оснащена певною кількістю пластиковим піддонів. Кількість ємностей може варіюватися від трьох до восьми. Чим більше врожаю ви збираєтеся заготовити про запас, тим більше піддонів повинно бути в електроприладі. Також зверніть увагу на глибину і розмір лотків. Піддони можуть вміщати від 0,5 до 2 кг сировини.

потужність приладу

Якість експлуатації пристрою залежить від його потужності. Чим більше потужність, тим швидше сушаться фрукти і овочі. Оптимальна потужність побутової сушарки – 350-450 Вт. Моделі з більшою потужністю розраховані на більш високі навантаження.

Моделі з 3-5 лотками оснащені потужністю від 250 до 300 Вт, понад 6 – мають більш високою потужністю до 600 Вт, найпотужніші моделі, потужність яких до 1000 Вт призначені для заготівлі великих овочів, риби і м’яса.

Незважаючи на високу потужність, сушарка для овочів і фруктів може бути досить компактною.

Матеріал корпуса

У продажу можна зустріти сушарки з пластиковим або металевим корпусом, які мають як переваги, так і недоліки. Прилади з пластиковим корпусом легше за вагою, легко транспортуються і більш рівномірно висушують сировину. Металевий корпус – міцний, надійний і довговічний, проте схильний до нагрівання і нерівномірно розподіляє температуру, що робить негативний вплив на процес рівномірної сушки.

Наявність таймера і регулятора температурного режиму

Деякі моделі електросушарок оснащені регулятором температури, що дає можливість виставляти точний температурний режим для певних видів продуктів. Таймер дозволяє виставляти процес сушіння на певний час. Після закінчення заданого періоду часу пристрій автоматично відключається.

Розміщення нагрівального елементу в корпусі

Моделі, в яких нагрівальний елемент розташований у верхній частині корпусу, вважаються більш надійними і прослужать довше, так як захищені від попадання вологи.

Деякі моделі додатково оснащені вентилятором, термодатчиком, функцією автоматичного відключення при перегріванні електроприладу.

Огляд популярних моделей сушарок – опис та відгуки

Серед вітчизняних споживачів найпопулярнішими виробниками сушарок для фруктів визнані такі компанії як Zelmer, Ротор. Їхня продукція відрізняється надійністю, якістю і функціональністю. Пропонуємо вам рейтинг найпопулярніших моделей, топ-6 найкращих сушарок.

Tefal DF-1008

Одна з кращих моделей, що володіє високою потужністю (525 Вт). Температурний режим роботи 40-70 градусів. Модель оснащена п’ятьма місткими піддонами і пластиковим корпусом. Варто пристрій біля 5 тис. Рублів. За відгуками покупців це досить потужна і безшумна модель, відмінно підходить для сушки як фруктів, так і грибів.

Zelmer 36Z011

Компактна пластикова модель конвективного типу з невеликою потужністю 300 Вт, ідеальна для використання невеликої сім’ї. Її вага становить 3 кг. Модель складається з 4 досить містких піддонів. Оснащена двома режимами термостата і захистом від перегріву. Покупці відзначають недорогу вартість моделі, безшумність роботи і можливість завантажити до 6 кг сировини за один цикл роботи.

Shivaki sdh 5101

Сушарка від відомого виробника, який відрізняється випуском якісної продукції. Пристрій з механічним режимом управління оснащено п’ятьма лотками, є захист від перегріву, світловий індикатор роботи і автовідключення пристрою після завершення роботи. Прилад має невисоку потужністю в 250 Вт. Температура сушіння фруктів – від 35 до 70 градусів. Ідеальний бюджетний варіант для нечастого використання.

Ротор – чудесніца

Судячи з відгуків, найкраща вітчизняна модель, яка не поступається за якістю хорошим імпортним сушарок. У комплект входить 5 містких пластикових лотків з непрозорого матеріалу. Модель має високу потужність (520 Вт), що дозволяє швидко висушити необхідні продукти, при цьому зберегти всі корисні властивості. Модель оснащена функцією захисту від перегріву і автоматичного відключення. Дозволяє завантажувати до 6,5 кг сировини.

Mystery MDH-325

Потужна конвективная електросушарка середнього цінового діапазону, з потужністю 500 Вт. Модель оснащена дисплеєм, має 5 піддонів з високоміцного пластика, а також таймером і термостатом. Є функція, що захищає прилад від перегріву. Температурний режим роботи електроприладу 32-74 градуси. Покупці відзначають легкість в експлуатації і можливість сушіння великої кількості сировини за короткий проміжок часу.

вітерець

Електросушарка вітчизняного виробника, яка користується величезною популярністю серед покупців. Модель конвективного типу, з механічною системою управління. Оснащена системою регулювання температурного режиму в діапазоні 30-70 градусів. У комплектацію входить 6 піддонів. Потужність сушарки висока -600 Вт, яка дозволяє швидко висушити велику кількість сировини.

Вітерець захищений від перегріву, тому сушарка безпечна в експлуатації. Крім традиційних продуктів для сушки: яблук, овочів, грибів, в електросушарці Вітерець можна сушити м’ясо і рибу. Багато покупців відзначають оптимальне співвідношення ціни і якості даної моделі.

Як правильно користуватися сушаркою: поради

Електросушарка – нескладний в експлуатації і безпечний для користування прилад. Щоб він прослужив довго, а також для збільшення ефективності сушіння, рекомендується дотримуватися наступних рекомендацій:

  1. На початку процесу роботи включайте максимальну температуру нагрівання, а вже через кілька годин зменшуйте. Так, при висушуванні, ви збережете більше вітамінів в продуктах.
  2. Не укладайте скибочки фруктів занадто щільно, слід залишити між ними проміжок. Сушка відбуватиметься ефективніше.
  3. Застелите лотки папером, щоб частинки продуктів, не потрапляли разом з вологою в отвори виходу води.
  4. Зберігайте сухофрукти в паперових або тканинних мішечках в добре провітрюваному приміщенні, періодично перевіряючи їх на наявність комах і цвілі.

Електросушарка – чудова можливість засушити овочі, фрукти, ягоди та гриби на зиму без особливих зусиль в комфортних домашніх умовах. Вибираючи модель, враховуйте ту кількість сировини, яке ви збираєтеся переробити.

Дачникам, які збирають великі обсяги врожаю, підійдуть потужні пристрої з великою кількістю піддонів, а для потреб невеликої родини, які бажають запастися вітамінами на зимовий період, досить буде компактної моделі з 3-5 ємностями і невеликої потужності. Вибирайте модель виходячи зі своїх потреб і переваг, і насолоджуйтеся смаком корисних сухофруктів круглий рік.