Тітестер – це професійний дегустатор чаю

Багато хто вважає, що професія сомельє відноситься тільки до виноробства і дегустації вин. Насправді, це не зовсім так. Є чайні сомельє, їх ще називають титестер, від англійського «Tea» – чай ??і «test» – пробувати. Саме титестер визначає сорт і якість чаю, пробує напій, вирішує, чи буде цей сорт мати комерційний успіх на чайному ринку.

особливості професії

Тітестер – це професійний дегустатор, людина з добре розвиненими смаковими відчуттями, нюхом. У нього непроста робота, вона пов’язана з великою комерційною відповідальністю. Потрібно добре розбиратися в біохімії, ботаніки, географічних та історичних особливостях чайних плантацій світу. Чайний сомельє проводить безліч тестів, даючи експертний висновок по всіх стадіях виробництва чаю. На підставі висновку приймається рішення про запуск нового сорту на ринок. Щодня потрібно знімати проби з десятків сортів чаю.

В обов’язки чайного дегустатора, крім проведення досліджень, входить:

  • Контроль якості сировини.
  • Розробка нових купажів чаю.
  • Участь в процесі ароматизації чай.

Як проводиться дослідження

Тітестер досліджує якість чайного листа, для цього він оцінює сухі чайне листя, на дотик, визначаючи їх щільність, на запах – аромат. Визначається місце, де був вирощений чай, спосіб обробки чайного листа, умови зберігання. Чайний лист проходить зважування, експерт звертає увагу на форму листя, крихкість, колір.

Після дослідження сухого листа титестер заварює настій, дотримуючись правил заварювання чаю певного сорту. За зовнішнім виглядом отриманого настою титестер може сказати про відтінку, фортеці, яскравості, інтенсивності, прозорості напою. Чайний сомельє не п’є чай, він тільки ополіскує їм рот, визначаючи якість завареного чаю, його смакові особливості, аромат, присмак. Потім досліджуються заварені листя. На кожному етапі дослідження титестер становить свій висновок.

Якості, необхідні титестеру

У професії титестера існує цілий ряд обмежень. Людині не можна вживати алкоголь і курити. Він не повинен навіть перебувати поруч з тими, хто курить або п’є. Забороняється використовувати будь-який парфум і засоби особистої гігієни, що мають сильний запах. Під суворою забороною соуси, жирні риба і м’ясо, солодощі, приправи, трави, копчена, солона, пряна і гостра їжа.

Оскільки від думки титестера залежить багатомільйонний прибуток компанії, чайний сомельє повинен розуміти, що дуже важливо, щоб нюх і смак його не підвів. Деякі керівники компаній страхують нюх свого чайного сомельє навіть від нежиті.

Незважаючи на те, що в століття технологій придумано багато апаратів, які можуть визначити якість чайного листя, замінити людину вони не можуть. У пріоритеті завжди залишається думка професійного дегустатора про якість чаю і його смак.

Де вчать на титестера

У Росії титестер – рідкісна і не затребувана професія. Найчастіше чайних сомельє можна зустріти в Китаї, Японії та Індії. Там багато чайних корпорацій, чайна культура постійно розвивається, а процес чаювання вважається особливим ритуалом. Але і там професіоналів недостатньо.

Щоб стати фахівцем вищої категорії, потрібно вчитися довго – не менше десяти років. В інституті субтропічного господарства в Грузії можна вивчити технологію виробництва чаю. У нашій країні вищих навчальних закладів подібного профілю немає. У Москві відкрито курси підготовки титестерів, є курси підвищення кваліфікації. Обов’язково пройти практику на справжніх чайних плантаціях, краще в Індії, побувати на чайних аукціонах, Фабрика з розфасування чаю. Такий підхід до навчання чайного мистецтва дозволить ретельно вивчити чайні сорти, умови вирощування чаю, навчитися визначати сорт тільки по одному виду чайного листа. Російські великі чайні корпорації воліють самі навчати чайних сомельє.