Варення з грушею на зиму: рецепти з лимоном і з апельсином

Грушеве варення саме по собі є відмінним частуванням. Додавання лимона додасть ласощів свіжу нотку і доповнить аромат цитрусових відтінком.

Для заготівлі на зиму краще використовувати плоди осінніх сортів, практично дозрілі, але не розповзаються від найменшого дотику.

Варення з груш з додаванням лимона

Рекомендовані пропорції продуктів:

  • один кілограм груш;
  • один кілограм цукрового піску;
  • один лимон;
  • один стакан води.

Процес приготування:

  1. Груші ретельно вимити, зняти овощечисткой шкірку.
  2. Розрізати фрукти навпіл, вийняти насіння і перегородки.
  3. Половинки груш нарізати на часточки однакової товщини.
  4. Добре вимитий лимон порізати кружальцями, вийняти кісточки.
  5. Скласти цитрус в невелику ємність, засипати залити водою.
  6. Поставити посуд на вогонь, варити близько трьох хвилин.
  7. Злити лимонний відвар в каструлю побільше, додати належну кількість цукру, приготувати сироп, весь час помішуючи, до повного розчинення цукрового піску.
  8. Охолоджені гуртки цитруса порізати на чотири частини кожен і змішати з шматочками груші.
  9. Залити фрукти киплячим сиропом, відставити.
  10. Через годину поставити ємність із заготівлею на плиту, готувати варення до прозорості грушевих скибочок. Час варіння залежить від сорту фруктів.
  11. Розлити готовий десерт в підготовлену тару і закатати на зиму.
  12. Прибрати на зберігання.

Рецепт повидла з груші і рецепт соку на зиму.

Варення половинками з додаванням апельсина

Якщо пощастило придбати груші невеликого розміру, наприклад, плоди сорту “лимонка”, можна приготувати приголомшливе за кольором і аромату варення.

Фрукти для такої заготовки краще використовувати мало не дозріли, з тонкою шкіркою

Варити грушеве варення переважно в алюмінієвій або мідному посуді – вже дуже любить продукт приставати в процесі варіння на дно.

Рекомендовані пропорції продуктів:

  • два кілограми груш;
  • три середніх апельсина;
  • два кілограми цукрового піску;
  • півлітра води.

Процес приготування заготовки на зиму:

  1. Вимити фрукти, при бажанні зняти шкірку картоплечисткою.
  2. Розрізати груші навпіл, вийняти акуратно насіннєві гнізда.
  3. Апельсини промити не менш ретельно, нарізати разом зі шкіркою невеликими шматочками, змолоти в м’ясорубці або розбити в блендері.
  4. Залити цитрусове пюре водою, прокип’ятити кілька хвилин.
  5. Додати до апельсинового відвару цукор, на самому повільному вогні приготувати сироп.
  6. Після повного розчинення цукрового піску, залити грушеві половинки гарячим сиропом, залишити на ніч.
  7. На ранок поставити ємність на вогонь, варити близько чверті години, трохи помішуючи і знімаючи піну.
  8. Знову відставити годин на 8-12. Повторювати процедуру до отримання прозорості половинок. Кількість “підходів” залежить від сорту фруктів.
  9. Акуратно викласти в стерилізовані сухі (!) Банки половинки плодів і залити доверху сиропом з варення.
  10. Закатати, прибрати в підвал або в підпілля на зберігання.