Варення з ірги з лимоном – приготування за рецептом з фото

опис

Варення з ірги з лимоном – незвичайна, але дуже корисна зимова заготівля, покроковий рецепт з фото якої ми і представимо сьогодні. Що ж собою являє ця ягода? Ірга відноситься до сімейства яблуневих і по суті це таке невелике яблуко з ворсистою поверхнею, щільне, трохи кислувате. Буває іргу помилково плутають з чорною смородиною, адже зовні ягоди дуже схожі. Дуже часто іргу використовують для лікування простудних захворювань, наприклад, її соком полощуть хворе горло. Корисна ягода і для тих, хто хоче нормалізувати свою вагу, адже вона відноситься до дієтичних продуктів. Зрозуміло, варення не назвеш низькокалорійним стравою, але не обов’язково вживати його у великих кількостях: пару ложок в день до несолодко чаю буде цілком достатньо.

Володіє ця ягода великою кількістю корисних вітамінів і мікроелементів, які будуть підтримувати в тонусі імунну систему організму всю зиму. Що ж стосується способу приготування такого ласощі, то в ньому немає нічого не звичайного. Ягоди варяться в цукровому сиропі з додаванням лимонної цедри. Цукор – ідеальний натуральний консервант, саме завдяки йому всі ваші солодкі заготовки стоять так довго і зовсім не псуються. Дуже важливо дотримуватися всіх розпоряджень і кількісні співвідношення інгредієнтів навіть в тому випадку, якщо вам здається, що цукру забагато. Приступимо до приготування на зиму варення з ірги з лимоном в домашніх умовах.

складові

ірга

(1 кг)

Цукровий пісок

(800 г)

вода

(200 мл)

лимон

(1/2 шт.)

кроки

  1. Перше, що потрібно зробити, це зібрати потрібну кількість ірги для приготування з неї варення. Засипаємо зібрані ягоди в друшляк, виставляємо його в раковину і гарненько споліскуємо іргу в воді, даємо її стекти.

  2. Сироп для варення варимо самим традиційним способом: засипаємо в каструлю цукровий пісок і заливаємо його зазначеним об’ємом чистої холодної води. Акуратно перемішуємо інгредієнти, але без фанатизму, досить, щоб весь цукор намок.

  3. Виставляємо каструлю з майбутнім сироп на плиту і на середньому вогні доводимо рідину в ній до кипіння. Періодично помішувати цукор дерев’яною лопаткою або ложкою.

  4. Після того, як сироп закипів і почав вирувати, вогонь зменшуємо до мінімуму і варимо основу протягом 8-10 хвилин для того, щоб все кристали цукру розчинилися повністю.

  5. Розрізаємо навпіл стиглий тонкокорими лимон, одну половину прибираємо в холодильник, а другу підготуємо для варення. Заздалегідь лимон, зрозуміло, необхідно ретельно промити, адже використовувати для готування ми також будемо і його цедру.

  6. З половинки лимона видаляємо всі видимі кісточки, пропускаємо половинку, нарізану шматочками, через м’ясорубку або подрібнюємо цитрус будь-яким іншим способом. В результаті повинна вийде досить однорідна маса так, як показано на фото.

  7. Підготовлені ягоди ірги засипаємо в киплячий в каструлі на плиті цукровий сироп. На цьому етапі будьте обережні, адже солодкий сироп обов’язково буде бризкати, найкраще працювати в рукавичках.

  8. Вміст каструлі ще раз доводимо до кипіння, потім продовжуємо готувати на невеликому вогні, знімаємо шумівкою з поверхні сиропу піну, яка там обов’язково буде утворюватися.

  9. Поваривши ягоди в сиропі протягом 10 хвилин після того, як він знову закипів, відправляємо в каструлю підготовлене лимонне пюре. Готуємо частування ще 5 хвилин, ретельно перемішавши інгредієнти між собою.

  10. Невеликі скляні банки стерилізуємо сухим способом в духовці, потім заливаємо в них ще гаряче варення, відразу ж закочує банки герметично бляшаними підготовленими кришками. Консервацію після необхідно повністю остудити і прибрати на зберігання в прохолодне місце. Варення з ірги з лимоном на зиму готове.

    Смачного!