Вовнянки солоні – покроковий рецепт з фото холодного способу приготування

опис

вовнянки солоні – традиційний сибірський рецепт, заснований на методі холодного засолу. Такі гриби міцно займуть своє місце серед інших заготовок на зиму, адже вони смачні не тільки як самостійне блюдо, але і як складова частина безлічі рецептів – супів або салатів, наприклад. Будь-яка господиня знайде вовнянки гідне застосування, якщо запитає – що ж з них приготувати? Для заготівлі солоних волнушек активно попрацювати доведеться зовсім небагато часу, яке з лишком окупиться взимку. Візитною карткою цього рецепта є непередаваний аромат лісових грибів, що виривається з-під кришки в момент відкривання баночки і простота приготування – гриби-то солятся майже самостійно, без стороннього втручання. Гриби – вовнянки досить широко поширені в лісах, тому відшукати в сезон потрібну кількість не складе великих труднощів. Ну а приготувати їх в домашніх умовах не складе особливих труднощів, особливо за рецептом з покроковими фото, і не спричинить за собою великих витрат.

складові

вовнянки

(1 кг)

Кухонна сіль

(50 г)

часник

(1 головка)

оцет

(2 ст.л.)

розмарин

(за смаком)

Лавровий лист

(4 шт.)

Перець духмяний горошок

(за смаком)

насіння коріандру

(1/2 ч.л.)

Чорний перець горошком

(за смаком)

вода

(по необхідності)

кроки

  1. Перебираємо і промиваємо гриби. Ніжки зрізаємо до самої капелюшки.

  2. Заливаємо вовнянки водою з розчиненою в ній ложкою оцту і накриваємо перевернутої тарілкою, на яку поміщаємо невеликий вантаж. Це можуть бути спеціально підготовлені камені або посудину з водою. Ми залишаємо грибочки під пресом на добу, після чого воду зливаємо, добре промиваємо вовнянки, і повторюємо процедуру – заливка з оцтом, потім поміщаємо під прес на 24 години.

  3. Зливаємо воду і знову промиваємо гриби. Можна порізати вовнянки на шматочки, якщо солитися вони будуть в невеликої ємності, або ж залишити їх цілими, для приготування в діжці, великій банці або бочці. На дно приготовленої ємності викладаємо очищені і нарізані тонкими пластинками зубчики часнику, горошини перцю, коріандр, розмарин, лаврові листочки. На всю цю пишність починаємо щільно укладати шарами гриби, посипаючи кожен шар достатньою кількістю солі.

  4. Гриби слід укладати щільно, утрамбовувавши, але не доверху, потрібно залишити трохи місця під гніт. У ролі преса підійдуть ті ж камені, які використовувалися на ранніх етапах приготування. Якщо солимо гриби в маленькій банку – кладемо камінці на чисту марлю, а між нею і грибочками прокладаємо шар лаврових листів.

  5. Ємність з грибами поміщаємо на зберігання в прохолодне місце, обов’язково на блюдо, щоб можна було легко прибрати виділяється сік. Через місяць солоні вовнянки готові до вживання.