Жовтий чай з Єгипту – особливості, склад, корисні властивості

Туристи, що побували в Єгипті, напевно знають про такий напій, як єгипетський жовтий чай. Єгиптяни дуже люблять його, пишаються ним, пригощають цим напоєм всіх приїжджих туристів. Деякі люди плутають цей чай з китайським жовтим чаєм. Але це два абсолютно різних сортів чаю. Чому? Зараз ви все дізнаєтеся. З’ясуємо, чим унікальний цей чай, які компоненти входять до його складу, які їх властивості, а також, як правильно заварювати єгипетський напій.

Де вирощують чай?

Його вирощують в Єгипті. Особливість і головна відмінність цього чаю в тому, що його виготовляють з насіння пажитника, а не з листя чайного чагарнику. У цієї рослини безліч назв. Так, якщо вам скажуть, що жовтий єгипетський чай роблять з синього буркуну, шамбали, хільбе (Хельба), фенугрека, верблюжої трави, то знайте, що це одне і те ж рослина.

У насіння верблюжої трави дуже пікантний, унікальний аромат – в ньому присутні горіхові, шоколадні, ванільні нотки. Саме за рахунок неповторного запаху насіння синього буркуну єгипетські кухарі стали використовувати їх в кулінарних цілях, додаючи в приправу каррі, а ще в хмелі-сунелі.

До речі, не тільки в Єгипті вирощують цю рослину. Шамбала також росте в Китаї, Індії, Південній Америці, деяких африканських і європейських країнах, на Закавказзі. Насіння шамбали, до речі, виглядають як наша гречана крупа.

Крім приємного смаку і дивного аромату цей жовтий чай має ще й корисними властивостями. Ще Гіппократ і Авіценна, а також інші стародавні цілителі використовували цю рослину в лікувальних цілях. Хочете дізнатися, чим корисний цей напій? Тоді познайомтеся з його дивним складом.

склад чаю

Корисні властивості чаю пояснюються складом, в якому містяться такі речовини:

  • Селен – омолоджує організм як зовні, так і зсередини; підвищує опірність до бактерій, інфекцій, грибам. До речі, кумарини, що входять до складу насіння шамбали, теж мають протигрибковим дією.
  • Полісахариди – покращують процес відходження слизу з бронхів; покращують роботу шлунково-кишкового тракту; виводять поганий холестерин.
  • Каротиноїди – захищають кожну клітину організму від шкідливих речовин.
  • Залізо – виводить з організму шкідливі речовини; зміцнює волосся і нігті, робить шкіру оксамитовою, чистою, молодий; активізує вироблення інтерферону.
  • Фосфор – знімає біль в м’язах; заряджає людину силою, енергією; позитивно діє на роботу мозку, серця, обмін речовин; зміцнює зуби; покращує роботу нирок.
  • Магній – сприяє нормальному засвоєнню організмом поживних речовин; робить людину веселим, активним.
  • Селен – не допускає появи патогенних процесів в організмі; покращує репродуктивну функцію; зміцнює зуби і кістки; допомагає виробляти необхідну кількість гормонів; усуває гриби, токсини та інші шкідливі мікроорганізми.
  • Вітаміни групи А, В, РР, С – підвищують імунітет; покращують роботу нервової, серцево-судинної, сечостатевої систем.

Це короткий склад насіння шамбали. Крім цих компонентів жовтий чай в складі містить фітоестрогени, каротиноїди, кумарини, ензими, дубильні речовини, ефірні масла. Всі ці компоненти мають корисними властивостями, тому пити жовтий чай можна і для задоволення, і для лікування різних хвороб.

Властивості жовтого чаю: він має сечогінну, імуномодулюючою, протизапальну, загальнозміцнюючу, противірусну дію.

Показання і протипоказання до вживання чаю

При яких захворюваннях рекомендовано вживати?

Жовтий чай з Єгипту корисно приймати при таких проблемах:

  • При захворюваннях шлунково-кишкового тракту.
  • При цукровому діабеті другого типу.
  • При гострих респіраторних вірусних інфекціях, застуді.
  • При захворюваннях органів дихальної системи – бронхіті, пневмонії, синуситу, астмі.
  • При статевої дисфункції у чоловіків. Жовтий чай підвищує чоловічу потенцію, підсилює сексуальну активність.
  • При нестачі гормону пролактину і естрогену у жінок.
  • При анемії.
  • При закупорці судин.
  • При підвищеному артеріальному тиску.
  • При шкірних проблемах, таких як: прищі, вугрі, бородавки, гнійники, нариви.
  • При випаданні волосся, ламкість нігтів.
  • При пригніченому настрої, депресії.
  • При хворобливої ??менструації.
  • При ожирінні, надмірній вазі.

Основні властивості жовтого чаю ми розглянули. Але мало хто знає про надзвичайні особливості цього напою. Виявляється, що цей чай допомагає позбутися від неприємного запаху з рота. Тому пажитник можна сміливо використовувати замість жувальної гумки. А ще такий чай усуває неприємний запах поту.

У яких випадках не можна пити Хельба?

Жовтий чай з Єгипту протипоказання до застосування має, незважаючи на те, що цей напій має безліч корисних властивостей. Цим ароматним напоєм можна насолоджуватися людям, які мають такі захворювання, як:

  • Діабет першого типу (інсулінозалежні люди).
  • Гіпотонія.
  • Захворювання шлунково-кишкового тракту в хронічній стадії.
  • Вагінальні кровотечі.

З особливою обережністю потрібно приймати чай з пажитника жінкам під час лактації. Справа в тому, що хельба сприяє посиленому виробленню грудного молока. А це може призвести до появи мастопатії, виведенню кальцію з організму. Також з обережністю потрібно пити цей ароматний чай тим людям, які сидять на гормонозаместительной терапії.

Заборонено вживати цей напій вагітним жінкам на ранніх термінах. Жовтий чай може викликати кровотечі, викидні.

З’ясувавши для себе, в чому користь і шкоду синього буркуну, пора приступити до правил приготування цього чаю.

Як правильно заварювати жовтий чай, щоб він не втратив своїх властивостей?

Якщо при покупці продукту продавець вам не розповів, як заварювати жовтий чай хельба, то ви напевно самі ви не здогадаєтеся, як правильно це зробити. Тому беріть ручку, блокнот і записуйте:

  • Головне – потрібно не заварювати жовтий чай з Єгипту, а варити його.
  • Перед приготуванням насіння слід промити і просушити.
  • Після просушування насіння настав час для їх варіння. На 150 мл води потрібно взяти 1 ч. Л. чаю. Насіння потрібно висипати в каструлю, залити водою і поставити на вогонь.
  • Після закипання каструльки потрібно засікти 10 хвилин.
  • Заварений напій розлити по чашках і насолоджуватися його приємним смаком, а також чудовим ароматом.
  • В єгипетський чай хельба можна додавати мед, лимон, імбир, корицю, цукор і навіть молоко.
  • Такий чай відмінно втамовує спрагу, що актуально влітку, а також прекрасно зігріває взимку. Це універсальний напій, який підвищує людям настрій, заряджає їх енергією і працездатністю.

Якщо ви хочете отримати більш яскравий, виражений смак жовтого чаю, тоді перед тим, як заварити насіння, їх потрібно злегка підсмажити на сковороді.

Методи заварювання чаю при різних захворюваннях

  • Відвар фініків, з’єднаний з єгипетським жовтим чаєм очищає нирки, допомагає розщепити камені і вивести їх з організму.
  • Синій буркун, зварений не на воді, а на молоці покращує потенцію, робить чоловіка витривалим, стійким в сексуальному плані.
  • Як заварювати жовтий чай, щоб відновити роботу суглобів? Для цього потрібно зварити насіння разом з листям. Завдяки таким рецептом можна впоратися з артритом.
  • Відвар інжиру, з’єднаний в рівній пропорції з єгипетським жовтим чаєм, допомагає впоратися з сильним кашлем.
  • Ефективний метод очищення кишечника: змішати насіння пажитника з алое (по 1 ч. Л.), А також з плодами ялівцю і насінням кропу (по 2 ч. Л.). Взяти одну чайну ложку перемішаної суміші і залити її водою. Поставити на вогонь, варити 10 хвилин. Приймати по цілому стакану перед сном.

Тепер ви знаєте, чому жовтий чай відрізняється від китайського. Ви ознайомилися зі складом цього лікувального напою, дізналися, що собою являє жовтий чай, як заварювати цей напій, при різних захворюваннях. Сподіваємося, що ця інформації буде для вас корисною, відкриє очі на всю силу і міць єгипетського жовтого чаю.