Зимова дієта

Зима – це особливий період для організму, коли він випробовується на міцність. У холодну пору року нас на кожному кроці на них чекають різні хвороби, починаючи від простого нежитю і закінчуючи більш серйозними вірусами та інфекціями. Особливо легко інфекція може «причепитися» до ослабленого імунітету організму, який не отримує достатню кількість вітамінів. Короткий світловий день, холод і вогкість також грають не останню роль в зниженні імунітету.

Якщо ви плануєте дотримуватися дієти взимку, то вона ні в якому разі не повинна бути строгою, інакше ви тільки погіршить своє становище. У цю пору року рекомендується відкоригувати свій раціон і задуматися про правильне харчування. Раціональне харчування, яке буде використовуватися разом з необхідними для організму лікарськими препаратами, допоможе не тільки очистити організм від шкідливих шлаків, а й в результаті сприяє спалюванню 2-5 кг зайвої ваги, одночасно зміцнивши імунітет. Суворі ж дієти, навпаки, лише погіршать і так незавидне становище організму в період зимової холоднечі.

Основний елемент зимової дієти

Зимова дієта повинна базуватися на вживанні білків. Брак саме цих складових призводить до зниження здатності організму боротися з численними інфекціями. Справа в тому, що білки і амінокислоти в першу чергу відповідають за вироблення імуноглобулінів, що сприяють підтримці імунітету на необхідному рівні. Рекомендується вживати щодня не менше 100 г білків. Сюди відносяться як рослинні білки, так і тварини. Велика кількість легкозасвоюваного білка міститься в грибах, м’ясі, рибі і бобових.

додаткові елементи

Для підтримки імунітету також важливим є вживання правильних жирів. Їх рекомендується добова кількість становить 30 м Бажано не переступати через цей поріг. Вибір жирів можна здійснювати самостійно – це можуть бути вершкові або соняшникове масла.

Важливо пам’ятати і про вуглеводи. Рекомендується вживати для харчування організму сухофрукти, всілякі страви з круп, хліб темних сортів, але ніяк не солодощі і борошняні кондитерські вироби. Як виняток в зимову дієту можна включити чорний шоколад.

Напої в зимовий час також можуть виступати в якості джерела вітамінів якщо готувати їх розумно. Віддавайте перевагу свіжовіджатим сокам, трав’яним чаїв з імбиром, морсам на основі свіжих або заморожених ягід. Морси з калиною, журавлиною і брусницею сприяють виведенню патогенної мікрофлори.

Коли в організмі людини міститься необхідна кількість серотоніну, то навіть похмура і погана погода сприймається легко і спокійно. Ця речовина у великій кількості міститься в болгарському перці яскравого забарвлення, моркві, апельсинах, мандаринах та гарбузі. Ці продукти сприяють поліпшенню не тільки настрою, але і травлення. Пряні спеції в розумних кількостях також сприяють збільшенню кількості вітамінів в стравах.

Не рекомендується взимку вживати в їжу консерви і ковбасні вироби, смажені м’ясо або рибу. При приготуванні перевагу краще віддати варінні, гасіння або запікання.

Продукти зимової дієти

У зимову пору року важливо збагатити свій раціон наступними продуктами харчування:

  • каші зі злаків (див. також перлова дієта),
  • риба,
  • молочні продукти (містять вітаміни групи В),
  • пісне м’ясо, печінку,
  • бобові (містять вітамін E і залізо),
  • яблука, капуста, петрушка, ківі, апельсини, моркву, лимони (джерела вітамінів С і А, що підтримують імунітет),
  • кисломолочні продукти (як захист від дисбактеріозу),
  • горіхи, насіння гарбуза, кунжут,
  • спаржа (містять велику кількість магнію),
  • кукурудза,
  • яйця,
  • зелений горошок (включають хром, який допомагає засвоювати вуглеводи).

зимове меню

Пропонуємо вашій увазі зразкове меню зимової дієти, яка допоможе зміцнити імунітет і одночасно скинути кілька кілограмів.

сніданок:

  1. молочна каша або стакан гарячого молока

Другий сніданок:

  1. бутерброд з сиром або овочами
  2. горіхи (100 г)

обід:

  1. суп на м’ясному бульйоні, хліб з темної муки
  2. овочі з вареної або тушкованої рибою
  3. трав’яний чай або свіжий сік

Полудень:

  1. фрукт або кисломолочний напій (200 г)
  2. сухофрукти

вечеря:

  1. 5 сирих перепелиних яєць або омлет, або овочевий салат
  2. яблуко
  3. трав’яний чай

У зимову пору року рекомендується вживати їжу як мінімум 5 разів на день, але невеликими порціями. При цьому останній прийом повинен припадати на 7 годині вечора або раніше. Це дасть можливість не спати протягом усього дня, а вага буде потроху знижуватися. Цей тип харчування наповнить ваш організм антиоксидантами, корисною клітковиною, яка сприяє нормалізувати вагу і налагодити роботу шлунково-кишкового тракту без необхідності строгих обмежень.

Необхідно пам’ятати і про важливість фізичних навантажень. Не нехтуйте прогулянками при морозній погоді, захоплюйтеся зимовими видами спорту, наприклад, лижами або ковзанами. Таке проведення часу буде сприяти активізації обміну речовин, здоровому апетиту і сну. Розробіть для себе режим дня і намагайтеся добре висипатися, тоді вам не будуть страшні ніякі інфекції